Zöld Szentgotthárd
Írta: Admin
2014.
11.26.

A megtakarítás az oka a pazarlásnak?

A 2014-es idei Nobel-díjak odaítélése sikeresen terelte rá a figyelmet a LED-es világítástechnikára.
Míg egy hagyományos fluoreszcens égő 3000 órát bírt csak, a LED akár 100 ezer órát is üzemelhet, bár ennek gazdasági vetülete ugyancsak sok kérdést vet fel, ahogy arról A beépített ördög című cikkben is beszámoltunk.

Eközben a LED-es világítás energiatakarékossági vetületét is van, akik megkérdőjelezik. Legutóbb a New York Timesban Michael Shellenberger és Ted Nordhaus tett közzé egy elemzést, mely szerint az energiahatékony technológiák nagy valószínűséggel fokozottabb energiafogyasztáshoz vezetnek. Azaz a polgárok elkapatják magukat, nem spórolnak a fogyasztással, tudván, eszközeik már nem nagy energiafalók (A témával részletesebben foglalkozott a Piac & Profit, Mégse olyan jó a LED? című cikke).

A fenti cikkben azért két, a "pazarló megállapításoknak" ellentmondani látszó gyakorlati példát is bemutatnak.

A clevelandi Renaissance Hotelben a konferenciatermekben mintegy 70 százalékkal sikerült csökkenteni az áramfogyasztást a LED-világításra való átállással. A csere és a fenntartás költségei is jóval alacsonyabbak: egy fluoreszcens égő 3000 órát bírt csak, a LED viszont 100 ezer órát. ( Az USA áramfogyasztásának 6 százalékát fordítják világításra. Amerikában és Angliában az épületekhez köthető ÜHG-kibocsátás 20 százalékát beltéri világítás eredményezi. Egyes épületeknél ez az arány a 40 százalékot is eléri.)

A Buckingham Palota nagy lépcsősora fölötti, 18,2 méter magas plafont 2009-ben látták el 32 ezer világítótestből álló LED-világítással, melyek tervezőik szerint 22 évig lesznek képesek üzemelni a királyi család örömére. Károly hercegről ismeretes, hogy környezettudatos arisztokrata, ám arról nem szól a fáma, hogy vajon az ő kérésére cserélték-e le a hagyományos égőket. A nagy beszerelés után a palota többi csillárját és a külső lámpákat is LED-esítették.

Eközben itthon...

A Sofitel Budapest Chain Bridge Hotel nem csak energiaköltségét kívánta csökkenteni, de a szállodalánc filozófiájának megfelelően fontos szempont volt az is, hogy a korszerűsítés után a szálloda csökkentheti az energiafogyasztással összefüggésben okozott környezeti terhelést.A projekt előzményeképpen néhány kisebb világításcserét is végrehajtottak, melyeknek elsősorban dekorációs és látványszerepe volt. A projekt keretében két lépcsőben került cserére a hotel belső világításának teljes egésze.

Kivitelezés és fotók: Hungaro Lux Light Kft.

Magyarország LED-ben tényleg jobban teljesít

Ha Nobel-díjat még nem is kaptak a hazai kutatók, Európa szerte régóta nem titok, hogy a LED-es világításnak jelentős tudásbázisa van Magyarországon - számolt be a közelmúltban az Üzleti Hírszerzés portál az Egy Nobel-díj margójára: amit Magyarország tett hozzá a LED sikeréhez című cikkében.

Jelzésértékű, hogy a TÜV Rheinland nemzetközi minőségbiztosító cég Budapestre helyezte a LED-es vizsgálóközpontját, vagy hogy a GE európai LED-technológiai fejlesztései Újpesten koncentrálódnak. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a veszprémi Pannon Egyetem rendszeresen részt vesz LED-es K+F projektekben, a LED-es világítás hőtani és fénytechnikai vonatkozásában világszerte elismertek. A szakmai nívót jelzi, hogy a Dr. Schanda János professzor által vezetett kutatócsoport biztosította a tudományos hátteret nemrégiben a Sixtus kápolna LED-es világításrendszerének a fejlesztéséhez és kivitelezéséhez.

Az egyik legjelentősebb hazai LED-es fejlesztés a két éve lezárult, 650 millió forint értékű támogatással létrehozott KözLED-projekthez fűződik, amelyben a két fenti egyetemen kívül több hazai cég is részt vett. A K+F projekt létjogosultságát az adta, hogy a felhasználók tapasztalata szerint az olcsóbb LED-es világítástechnikai termékek gyártó által közölt műszaki paraméterei a valóságban nem mindig teljesülnek. Emiatt sem az alacsony fogyasztás, sem a tervezett megtakarítás nem elérhető, nem beszélve a túlmelegedés miatti gyorsabb öregedésről. A fejlesztés egyik végeredménye a közvilágításra valóban alkalmas, európai normáknak minden szempontból megfelelő LED-es lámpatestcsalád, a Pearl Light lett, mely többek között a budapesti Allee, MOM Park és WestEnd bevásárlóközpontok világításának kialakításakor is alkalmazásra került - tudtuk meg Nagy Zsolttól, a KözLED konzorciumban részt vevő Hungaro Lux Light Kft. ügyvezetőjétől.

A Hungaro Lux Light és a Prolan közreműködésével a Pearl Light termékcsalád felhasználásával egy további, világszerte egyedülálló intelligens közvilágítási rendszert fejlesztettek, mely távolról vezérelhető, oda-vissza kommunikáló köztéri lámpákat eredményezett. A Hejőkeresztúron megvalósult beruházás fényerősség-szabályozással és GSM-vezérléssel ellátott, a felszerelés óta nulla hibaszázalékkal működő közvilágítást eredményezett, az egyenként vezérelhető lámpákat akár fényjátékra is lehet használni. A kialakított intelligens rendszer a meghibásodások valószínűségét és várható időpontját is képes előre jelezni.

Ezen kívül a napokban került bejegyzésre egy újabb szabadalma a Hungaro Lux Lightnak, egy autonóm fényerősség-szabályozó rendszer, ami a kívánt időtartományban fokozatosan csökkenti vagy erősíti a fényerősséget. A külső tápellátás nélküli rendszer szintén jelentős újításnak számít világszerte. A közeljövőben további uniós K+F fejlesztésre van kilátás, melynek nemcsak a hazai vállalatok, hanem egész Európa a nyertese lehet.

(A hír szerzője: OGH)
Írta: Admin
2014.
09.04.

Zöld Szentgotthárd - környezetvédelmi, kulturális és gasztronómiai fesztivál

A Pannon Kapu Kulturális Egyesület 2014. szeptember 13-án rendezi meg a szentgotthárdi Színház környékén a Zöld Szentgotthárd - környezetvédelmi, kulturális és gasztronómiai fesztivált.
A nap folyamán használt ruhák, eszközök börzéjére, kulturális és gasztronómiai bemutatókra, valamint főzőversenyre kerül sor.

A részletes program a plakáton olvasható:
Írta: Admin
2014.
06.27.

Zöld Szentgotthárd cím - pályázat

Szentgotthárd Város Önkormányzata a környezetbarát helyi termékek, helyben nyújtott szolgáltatások és helyi hagyományok megőrzésére, népszerűsítésére és elismerésére Zöld Szentgotthárd címet alapított
A Cím a Szentgotthárdon vagy Szentgotthárd térségében előállított termékeknek, szolgáltatásoknak, hagyományoknak adható egy évre vagy határozatlan időre.

A Címet megkaphatják a termékeket előállító, szolgáltatásokat nyújtó, hagyományokat ápoló természetes személyek, jogi személyek, közösségek, illetve megkaphatják maguk a termékek illetve szolgáltatások is. Fontos, hogy a terméket, szolgáltatást Szentgotthárdon illetve Szentgotthárd térségében állítsák elő illetve nyújtsák, és az előállítást, értékesítést, felhasználást illetve szolgáltatást környezettudatos szemlélet jellemezze; a hagyomány pedig Szentgotthárdra és térségére jellemző legyen, itt gyökerezzen.

Pályázatot nyújthat be a helyi áru előállítója, a helyi szolgáltatás nyújtója, a helyi hagyomány ápolója. A Zöld Szentgotthárd Cím elnyerésére jelöltet állíthat továbbá
  • a Szentgotthárdi térség bármely képviselő-testülete, polgármestere,
  • a szentgotthárdi képviselő-testület tagja, továbbá
  • bármely bírósági nyilvántartásba vett civil szervezet, amelynek székhelye a Szentgotthárdi térségben van.
Pályázni 2014. július 31-ig, a szentgotthard.hu weboldalról letölthető adatlappal lehet. Az adatlap és a pályázati kiírás teljes szövege megtalálható a www.szentgotthard.hu weboldalon, a jobb oldali menüoszlopban, a letölthető állományok között.
Írta: Admin
2014.
05.27.

Komposztáló edények Szentgotthárdon

Közeledik a komposztáló edények kihelyezése
Közeledik a komposztáló edények kihelyezése azokhoz a szentgotthárdiakhoz, akik regisztráltak és így komposztáló edényeket rendeltek. A kvóta szerint Szentgotthárd lakossága térítésmentesen 1130 db edény átvételére jogosult. Egy edény ára nettó 17.000 Ft-ba kerül, de a regisztráló szentgotthárdiaknak fizetni nem kell. 2014. május 10-i adatokat látva közel 700 db edénynek van már gazdája. A mellékletben egy összeszerelési tanács látható. A Komposztáló edényeket már gyártják, és az első szállítmány június végén érkezik. Az edény színe fekete lesz. A SZET Szentgotthárdi Kft. és a VASIVÍZ Zrt (Vízmű) Wesselényi úti telephelyének vezetőjével tárgyalva ezen a két helyen lesz az összes Szentgotthárdra érkező kvóta elhelyezve - itt lehet majd az edényeket átvenni. A regisztráció mindaddig folyik, míg valamennyi edény nem talál gazdára. Regisztráció a következő internetes oldalon lehetséges: http://westhull.hu/index.php?lap=125

Írta: Admin
2014.
05.26.

Lomtalanítás!

Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal értesíti a lakosságot és az intézményeket, hogy a Müllex Közszolgáltató Nonprofit Kft. közreműködésével lomtalanítási akciót szervez az alábbi napokon és helyszíneken
2014. május 17-én (szombaton):
Szentgotthárdon a Rába-folyótól nyugatra eső utcákban, így a Pável Á. ltp-en, Hunyadi, Május 1., Malom, Mátyás király, Móricz Zsigmond, Ady Endre, Baross Gábor, Jókai és a Gárdonyi G. utcákban, valamint Rábatótfalu, Rábafüzes, Jakabháza, Máriaújfalu, Farkasfa, Zsida és Zsidahegy városrészeken.
2014. május 31-én (szombaton):
Szentgotthárd Rába-folyótól keletre eső területe (Füzesi – József A. – Széchenyi – Bethlen G. – Rózsa F. – Táncsics M. – Mária – Petőfi S. - Kisfaludy S. – Kossuth L. – István király utcák által határolt terület valamennyi utcája) és Rábakethely városrészen.
Kérjük, hogy a fenti időpontban reggel 7 óráig a lakásban keletkezett, felhalmozott és feleslegesség vált tárgyakat szállítójárművel megközelíthető közterületre helyezzék ki.
Lomtalanítás során a méretüknél fogva gyűjtőedényekben nem elhelyezhető hulladékok gyűjtését három csoportban végzik, külön tehergépkocsikkal a lomokat (pl.:bútor, berendezési tárgy, eszköz stb.), külön a gumiabroncsot 90 cm átmérőig és külön az elektronikai hulladékokat (megbontatlan állapotban lévő televízió, rádió, mosógép, hűtőgép). Az elektronikai hulladékok (szétbontatlan televízió, rádió, mosógép, hűtőgép stb.) elhelyezésére 2013. május 16-án (pénteken) a SZET Szentgotthárdi Kft. telephelyén (9970 Szentgotthárd, Füzesi út 8.) kihelyezett konténerben is lehetőségük van.
A lakosság figyelmét nyomatékosan felhívjuk, hogy építési anyag, törmelék, lapátos áru (homok, mészhidrát, cement, egyéb), nagyméretű gumiabroncs (pl. traktorgumi), faág, fanyesedék, veszélyes hulladék, autó és egyéb bontási műveletekből, ipari és kereskedelmi tevékenységből származó hulladékok, valamint a szabványos edényzetben is elhelyezhető hulladékok kirakását mellőzzék !
Bővebb információval a szolgáltató a 94/726–000-as telefonszámon áll rendelkezésükre.
Egyben felhívjuk a figyelmüket, hogy az idén sem szervezünk őszi lomtalanítási napot. Együttműködésüket előre is köszönjük!

Forrás: szentgotthard.hu
Írta: Admin
2014.
05.18.

Szentgotthárd víz alatt

Egy ötletes weboldalon a globális felmelegedésre, illetve annak mindenkit rosszul érintő következményeire hívják fel a figyelmet, látványos formában.

Nem kell, és nem is szabadna megvárni a klímaváltozás legkomolyabb hatásait ahhoz, hogy lássuk, milyen káros következményekkel jár, ha nem változtatunk valamin össztársadalmi szinten. A World Under Water oldal a Google Street View képeit és saját technológiáját egyesítve mutatja meg mindenkinek, milyen is lenne, ha a jégtömbök olvadása miatt megemelkedő tengerszintnek köszönhetően az Ön közvetlen környezetét is elöntené a víz.

Az oldal alján lévő keresőmezőbe kell beírni azt a részt, amelyre kíváncsiak vagyunk, ez lehet akár egy város megnevezése, de akár egy utca, házszám szintű, pontos cím is.

[Forrás: hvg.hu]
Oldal:  1 2

Időjárás

Légszennyezettség

© 2015 Szentgotthárd Város Önkormányzata
9970 Szentgotthárd, Széll Kálmán tér 11.
polghiv@szentgotthard.hu
06-94/553-010 Készítette: OnceMedia | Icons by icons8